Nova façana del COAC Barcelona, signada amb tancaments Vidresif
Publicada el 24/01/18

coac arquitectura inauguracion
El passat 22 de gener, es va celebrar la inauguració de la renovada façana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a la seva seu de plaça Nova (Barcelona), un nou projecte que posa en valor els principals atributs de la proposta original de Xavier Busquets l’any 1962 i millora les prestacions pel que fa a eficiència energètica i ambiental.

La proposta guanyadora del concurs, sota el nom “Una altra mirada” manté l’esperit del projecte original i, tal i com recull el Sr. Rafael Moneo, es tracta de “l’expressió d’un desig d’evolució” que neix del projecte europeu GrowSmarter, dissenyat per crear i difondre noves idees que permetin a les ciutats un millor desenvolupament a través de la implementació de solucions smart city.

El projecte ha estat dut a terme per l’equip composat per Fuses-Viader Arquitectes —Josep Fuses i Joan M. Viader— i els arquitectes Jorge Perea i Jordi Mansilla que, juntament amb l’arquitecte responsable d’obra Dani Romeo, han confiat en Vidresif per fabricar els vidres aïllants de composició: KSIFsuperplus SN 51/28 6 trempat /14N/ laminat 44.1 de la façana, que responen als requeriments de la obra i potencien l’estètica d’aquest referent arquitectònic heretat per Busquets.

En el marc d’aquesta celebració, el COAC va organitzar, aquest dilluns, un programa d’actes per fer homenatge a un dels pocs exemples que queden a la ciutat d’edificis del Moviment Modern:

“Conversa sobre les intervencions en els edificis del Moviment Modern”

A les 18h., va tenir lloc una interessant conversa sobre les intervencions arquitectòniques en els edificis del Moviment Modern, on es va explicar la importància de tenir cura dels habitatges i l’entorn i es va presentar el vídeo resum de la renovació de la façana.

Aquest acte va comptar amb la presència dels arquitectes Rafael Moneo, Albert Cuchí —membres del Jurat del concurs de rehabilitació de la façana—; Lluís Comerón, degà del COAC i president del Jurat del concurs; Celestino García Braña, vicepresident de la Fundación DOCOMOMO Ibérico, i Joan Maria Viader, coautor del projecte.

“Mapping de la façana. Renovem la ciutat, construïm futur”
A les 19:30h va tenir lloc una espectacular intervenció lumínica de la façana del COAC inspirada en els valors de la renovació urbana, que va fer un repàs de la història de l’edifici i va transformar aquest edifici en un focus arquitectònic de la ciutat.

Durant l’acte es va presentar també el nou web de renovaciourbana.cat centrat en apropar i difondre entre la ciutadania la importància de la renovació urbana.

Per finalitzar aquest acte, a partir de les 20h es va oferir una copa de cava a l’Altell i es van obrir les portes de l’Espai Picasso per iniciar l’exposició “Col·leccions COAC.12/ la façana de la plaça Nova, 1962-2018”, una sèrie de documents i imatges que il·lustren l’evolució de la façana de l’edifici des de la seva construcció.

Joan Sánchez, gerent de Vidresif, Carme Acedo, directora comercial, i Agustí Bulbena, Director Tècnic i de Qualitat, van tenir el plaer d’assistir a aquest esdeveniment d’inauguració, participant en les diferents accions com a col·laboradors de la remodelació de la façana.

A més, del 23 al 26 de gener, el COAC obra les seves portes als habitants de la ciutat amb una sèrie de visites guiades que permetran conèixer amb més profunditat la intervenció de tots els agents que han participat en aquesta reforma i que han fet possible la millora i substitució d’una façana de 55 anys de vida.
MÉS INFORMACIÓ.

Imatge (d’esquerra a dreta): Joan Maria Viader, Albert Cuchí, Rafael Moneo, Lluís Comerón i Celestino García Braña