La Casa Retina
CASA RETINA
Arnau Estudi d’Arquitectura

REMODELACIÓ D'UN REFUGI FAMILIAR

La Casa Retina és una curosa remodelació d’un refugi familiar de Santa Pau (Girona), entre horts i a la vora d’un riu. Els responsables de l’obra, Arnau Estudi d’Arquitectura, han volgut conservar un paisatge antic, senzill i envoltat de natura, contrastat harmoniosament amb la modernitat de l’estructura de l’edifici.

Aquest habitatge destaca per aixecar-se en un enclavament de gran complexitat, tant per la posició a la frontera del teixit construït de Santa Pau com per la seva configuració i el seu pendent. Aquest desnivell s’ha tallat amb elements com el garatge, la bassa, la passarel·la o el mur inclinat de fons, que configuren un pla. Al seu damunt, hi reposa un volum rectangular autònom que acull les mínimes funcions d’habitatge en un sol espai diàfan. Al sud, una sala per a estar, menjar i descansar; i dins del mur gruixut que ens aïlla del nord, els serveis i l’entrada.

vidresif-vidrios-grandes-dimensiones
La transparència dels vidres de Vidresif, converteixen l’exterior de l’edifici en l’escena principal de la casa, obrint aquesta cova moderna a la naturalesa silvestre que l’envolta.
L'EXTERIOR, PROTAGONISTA

La transparència dels vidres de Vidresif, converteixen l’exterior de l’edifici en l’escena principal de la casa, obrint aquesta cova moderna a la naturalesa silvestre que l’envolta.
Deguda a la protecció solar que li atorga l’element replegable de fusta exterior als tancaments, els vidres d’aquest habitatge només necessiten aïllament tèrmic, és a dir, una capa baix emissiva. La composició del vidre és:

· Exterior : float de 8mm trempat
· Cambra de 14 negre amb gas argó
· Interior : KSIF laminat 44.1

El model KSIF és el resultat de l’avalada experiència de Vidresif, que col·locat a la cara 3 (#3) evita la pèrdua d’energia creada a l’interior d’un recinte tancat. Gràcies a la màxima especialització de l’empresa i la maquinària i instal·lacions d’última generació, Vidresif pot transformar el vidre multicapa de grans dimensions en un referent nacional i internacional.

vidresif-vidrios-grandes-dimensiones
vidresif-vidrios-grandes-dimensiones
REDUCCIÓ DEL IMPACTE MEDIAMBIENTAL

La creació dels seus espais habitables interiors i exteriors revaloren el paisatge i generen una gran eficiència i responsabilitat en relació amb l’ús dels recursos energètics. Tant la disposició de les finestres i tancaments de l’habitatge, com la seva expressió canviant creen un joc d’obertures i control solar que el resguarden dels canvis meteorològics.

Vidresif ha col·laborat en aquest projecte amb els seus vidres de grans dimensions (3244 x 2487 mm), adients per a la filosofia que han seguit els arquitectes en ser vidres baix emissius. Així, es redueix l’impacte ambiental i s’estalvien els recursos energètics i econòmics que suposen uns tancaments tècnics en vidre de qualitat.

Aquest objecte arquitectònic transforma la seva relació amb l’entorn segons avancen les estacions en el filtre de vegetació de ribera que l’acompanya, però també a partir de l’expressió canviant de la seva mirada.

Aquest projecte ha estat guardonat als XXI Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, organitzats pel COAC de la Demarcació l’1 de juny de 2018. Entre les 33 obres presentades, la Casa Retina ha estat premiada en la categoria Arquitectures + Interiors, valorat per la radicalitat de l’objecte arquitectònic. Es destaca l’ús de pocs materials i recursos per relacionar-se amb l’entorn i la seva subtil construcció que s’adapta a l’entorn.

Després de vint anys, els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona han esdevingut un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció. És per això que aquest premi li atorga un prestigi i reconeixement a la obra i mostra la qualitat i el rigor dels professionals que la constitueixen.

ARNAU ESTUDI D'ARQUITECTURA

Arnau Estudi d’Arquitectura, originari d’Olot, està format per un grup de professionals amb una jove trajectòria i molts bons resultats. Arnau Vergés, arquitecte, juntament amb Jordi Cusidó, Anna Riera i Josep Maria Codinach han reunit una sèrie de reconeixements i premis que consoliden el posicionament de l’estudi en l’àmbit de l’arquitectura. Des del seu inici, han omplert el seu portfoli amb remodelacions, obres noves i arquitectures efímeres, mereixedores de guardons als FAD, als premis AJAC (Agrupació Joves Arquitectes de Catalunya) o als prestigiosos Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, on recentment han estat guanyadors del premi Arquitectures + Interiors per la Casa Retina.

vidresif-vidrios-grandes-dimensiones

Imatges realitzades per Marc Torra


ÚLTIMS PROJECTESUtilizamos cookies analíticas, técnicas, propias y de terceros para ofrecer un servicio de gran utilidad y evaluar el rendimiento del mismo con el fin de mejorar tu experiencia como usuario. Puede usted aceptar estas cookies haciendo clic en “Aceptar y seguir navegando” o si desea más información haciendo clic en “Más información”.