#p
LA FORTALESA
Centre d’art i hotel al Castell de Sant Julià de Ramis

Fuses-Viader Arquitectes ha convertit l’antic castell fortí de Sant Julià de Ramis (Gironès) en La Fortalesa, un projecte museístic i hoteler que neix de la mà de l’empresa familiar barcelonina D’OR Joiers.

Es tracta d’una obra de rehabilitació i nova construcció en la que s’ha establert el D’OR Museu, un espai de 6.000 metres quadrats repartits en tres plantes dedicades a la joieria i l’art. A la cota més elevada s’hi situa el Sants Metges Hotel de cinc estrelles amb quinze habitacions, una zona d’spa i piscina, un amfiteatre exterior i un heliport. Al capdavant de l'oferta gastronòmica dels dos restaurants del conjunt hi ha el xef Jordi Cruz, amb tres estrelles Michelin, on fusionarà la cuina tradicional gironina amb l'avantguarda culinària.

vidresif-vidrios-grandes-dimensiones
LA RECERCA DEL CONTRAST
I LA INTEGRACIÓ

El plantejament arquitectònic s’ha realitzat sempre des d’una màxima ambició de contemporaneïtat i voluntat de revalorització del construït. És especialment destacable el treball amb la materialitat, que busca alhora un contrast i una integració amb l’existent fortalesa edificada a finals dels segle XIX.

La fortalesa està formada per dependències construïdes amb voltes i murs de pedra de gruix considerable, la majoria semi soterrades i relligades entre elles per túnels i galeries. En alguns casos, la remodelació ha demanat exercicis d’experimentació o de recuperació de tècniques tradicionals, a més de la creació de cobertes de terra vegetal. Aquesta solució es complementa amb edificacions de tancaments vidriats i façanes i cobertes lleugeres d’acer corten.

vidresif-vidrios-grandes-dimensiones
vidresif-vidrios-grandes-dimensiones vidresif-vidrios-grandes-dimensiones vidresif-vidrios-grandes-dimensiones vidresif-vidrios-grandes-dimensiones
vidresif-vidrios-grandes-dimensiones
EL PAPER DEL VIDRE AL PROJECTE

Aquesta obra compta amb un viatge projectual de gran recorregut entre el lloc, el client i les diferents solucions constructives utilitzades, que exalten i reverencien els resultats. L’ús del vidre tècnic de grans dimensions en el disseny arquitectònic de la fortalesa canvia per complert la seva estètica i eficiència: els vidres baix emissius que Vidresif ha subministrat reforcen l’aïllament tèrmic i acústic, i aporten un considerable estalvi energètic.

Tots els vidres aïllants dels tancaments estan formats amb laminats de seguretat per proporcionar la màxima resistència. A més, els vidres de les habitacions porten incorporat butirals acústics, per reduir els nivells de sorolls que hi penetren.

Pel que fa a l’espectacular mur cortina de l’entrada, s’hi ha afegit un vidre de control solar de Vidresif, subministrat per l’industrial Aluminis Granollers. En quant al lluernari trepitjable de l’interior de La Fortalesa, de Metàl·lics Cabratosa, està format per dos vidres aïllants semicirculars de grans dimensions de Vidresif (4500 x 2100 mm) amb la següent composició:

• Exterior - trempat laminat 1515.2 amb un butiral de protecció solar SG41
• Cambra de 20 mm
• Interior - trempat laminat 1010.2

GUARDONAT ALS XXI PREMIS D’ARQUITECTURA DEL COAC

Entre les 33 obres presentades, La Fortalesa ha estat premiada en la categoria Arquitectures + Interiors dels XXI Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona. Es destaca com a cas excepcional d’intervenció per treballar-se sobre una construcció patrimonial de gran complexitat, i perquè en la seva dimensió combina totes les escales possibles del disseny arquitectònic: urbanisme, paisatge, infraestructures, arquitectura, interiorisme i efímer.

vidresif-vidrios-grandes-dimensiones
SOBRE
FUSES-VIADER ARQUITECTES

Joan M. Viader, Josep Fuses i la resta de l’equip de Fuses-Viader Arquitectes, han estat encarregats d’aquesta obra de remodelació i nova construcció, mereixedor d’un reconeixement especial als prestigiosos Premis d’Arquitectura del COAC.

'La ciutat, especialment la ciutat històrica, ha estat sempre una referència bàsica en el nostre treball. Transformacions urbanes, restauracions i ampliacions d'edificis històrics, projectes de renovació d'espais públics; així com també nous edificis públics i d'habitatges constitueixen la part essencial de la nostra obra realitzada. Aquesta s'ha desenvolupat des d'una posició oberta, tenint present la identitat del lloc, la seva relació amb el context immediat i la transcendència social que té l'arquitectura.'

Aquest respecte i integració per l’entorn, juntament amb la seva ambiciosa visió contemporània els han fer mereixedors de varis premis en arquitectura i urbanisme: Premis del COAC, Premis FAD, Rehabitec, III Bienal de Arquitectura Española, entre d’altres.


Fotos realitzades per Jordi Mas i Carlos Suárez-Kilzi

vidresif-vidrios-grandes-dimensiones

Utilizamos cookies analíticas, técnicas, propias y de terceros para ofrecer un servicio de gran utilidad y evaluar el rendimiento del mismo con el fin de mejorar tu experiencia como usuario. Puede usted aceptar estas cookies haciendo clic en “Aceptar y seguir navegando” o si desea más información haciendo clic en “Más información”.