Ciutat Esportiva Damm
Publicada el 07/07/25

 

Un modern complex esportiu sostenible
Nearly Zero Energy Building (NZEB).

 

Iniciem el mes de juliol amb aquest reconegut projecte, la nova Ciutat Esportiva Damm. Un complex esportiu de 30.000m² situat a Montjuïc (Barcelona).

 

Història

Un modern equipament que es va inaugurar el 2024, amb motiu del 70è aniversari de la fundació del Club de Futbol Damm. Una fundació que va néixer el 1954 gràcies a la iniciativa d’un grup de treballadors de Damm que volien motivar la joventut del barri on s’ubica l’actual Antiga Fàbrica Estrella Damm. Set dècades després, el Club inicia una nova era amb l’arribada a casa, mantenint intactes els seus valors fundacionals: formar i educar joves esportistes i ajudar-los en el seu desenvolupament com a futbolistes i com a persones.

Ampliar informació

 

El nou complex esportiu de la Fundació Damm és una obra conjunta dels estudis d’arquitectura barcelonins Max de Cusa i Hiha Studio, que s’integra al paisatge de la muntanya de Montjuïc i ofereix unes instal·lacions lliures d’emissions de CO₂ i respectuoses amb el medi ambient. Amb un consum totalment elèctric alimentat per plaques fotovoltaiques i un sistema d’emmagatzematge d’aigua de pluja per al reg i el manteniment dels camps, el resultat han estat unes instal·lacions Nearly Zero Energy Building (NZEB)* i energèticament autosuficients.

*NZEB no és una certificació és un exigent concepte de construcció que fa referència a edificis amb un rendiment energètic molt alt i una demanda d’energia molt baixa.

 

 

EL PROJECTE

L’edifici principal, ja existent, es va ampliar i va rehabilitar per acollir les oficines del Club, els serveis mèdics, el gimnàs, els vestidors del camp principal a la planta soterrani i una sala d’estudis per donar continuïtat a la formació acadèmica dels seus jugadors i jugadores.

L’Edifici de graderies, situat entre els dos camps de futbol, ​​és una obra nova que disposa de vestidors, la graderia i l’àrea de restauració. Aquest edifici es divideix per la meitat, per donar continuïtat a les circulacions generals del conjunt, poder disposar de programa sota les grades i aconseguir una doble grada, una per cada camp.

El projecte s’organitza mitjançant unes anelles teòriques que representen la geometria de l’estadi de futbol. Aquestes i la corba parabòlica que dibuixa una pilota després d’un tret perfecte ens permet establir un diàleg entre edificis i ens acompanya en la formalització dels mateixos per poder integrar-los dins de les circulacions del conjunt, així com l’adaptació a l’entorn natural.

 

 

VIDRES TÈCNICS

Un reconegut i concorregut complex esportiu que estem molt orgullosos d’haver pogut participar, sota la direcció de l’empresa TECALUM SISTEMES, responsable de tots els tancaments dels dos edificis.

Orgullosos pel compromís en l’eficiència energètica requerida sota l’estàndard NZEB*, on el paper del vidre de capa selectiva és clau per reduir la despesa energètica als dos edificis, projectats amb grans vidres i que estan exposats a una forta radiació solar.

Orgullosos per l’ADN del Club i de la marca Damm, un centre esportiu històric que manté els seus valors, a l’esport, a la salut, a l’esforç, i al benestar de les noves generacions, amb una arrelada cultura local.

Vidres KSIF Superplus de capa selectiva amb capa protecció solar per reduir al mínim la despesa energètica, durant els llargs dies d’estiu i les nits fredes d’hivern.

 

 

Sobre la Ciutat Esportiva Damm

La Ciutat Esportiva Damm cobreix una superfície de 30.000 m² a Montjuïc (Barcelona).

Disposa de dos camps de futbol 11 –un dels quals es pot dividir en dos camps de futbol 7– i dos edificis. L’edifici principal acull les oficines del Club, a més dels serveis mèdics, un gimnàs, els vestidors del camp principal i una sala d’estudis per donar continuïtat a la formació acadèmica dels jugadors i jugadores. Al segon edifici, situat entre els dos camps de futbol, ​​hi ha altres vestidors, les grades —amb una capacitat de fins a 550 espectadors— i una àrea de restauració de 100 m².

 

Més info: Ciutat Esportiva Damm.

 

 

Font: @hihastudio

Arquitectes: Max de Cusa Arquitectes + Hiha Studio

Arquitectura Tècnica: Ardèvol Consultors

Enginyeria: ESITEC

Estructura: DSM Arquitectes

Faxadista: Tecalum Sistemes

Constructora: Constructora del Cardoner

Fotografia: Pol Viladoms